Home arrow Wet en regelgeving arrow Jurisprudentie arrow Arbeidsrecht arrow Roken op de werkplek, werkgevers risico?
Roken op de werkplek, werkgevers risico?

Een medisch secretaresse werkzaam  in een gezondheidscentrum had te maken met twee stevig rokende artsen. Deze rookten in hun werkkamers die lagen naast kamer van de secretaresse. Ze kon niet tegen rook, werd ziek en uiteindelijk langdurig arbeidsongeschikt. Werkneemster stelt werkgever aansprakelijk voor haar ziekte.

Op grond van de Tabakswet is roken in openbare gebouwen met ruimten zoals leslokalen, vergaderzalen en  wachtkamers verboden. Voor werknemers bestaat een wettelijk recht op een rookvrije werkomgeving. Werkgevers moeten deze faciliteiten verschaffen en zorgen dat werknemers geen last hebben van de tabaksrook van collega’s. Dat betekent dat een weknemer alleen in de eigen werkkamer mag roken als anderen daar geen last van hebben.

De medisch secretaresse heeft een sterke aanleg voor astma, bronchitis en allergieën en kan niet tegen rook. Ze houdt het werk - met horten en stoten -  een half jaar vol, maar meldt zich dan ziek met ernstige  benauwdheidsklachten. Uiteindelijk is er sprake van volledige arbeidsongeschikt en ze moet zelfs in het Nederlands Astmacentrum in Davos opgenomen worden voor behandeling.

Bij de kantonrechter gaat het om de vraag of en in hoeverre de astmaklachten door roken zijn verergerd. Voldeed de werkplek aan het criterium “veilige werkplek”?

Werkgever wijdt de klachten aan de slechte algemene conditie en stressfactoren bij werkneemster. Verder voert werkgever aan dat werkneemster ziek gebleven is nadat zij niet meer bij het centrum in dienst was.

De kantonrechter verwerpt deze bezwaren en stelt dat er een relatie is tussen de klachten en het werk doordat de werkgever niet heeft gezorgd voor een rookvrije werkplek. De rechter acht de werkgever aansprakelijk.

In hoger beroep wordt door het hof een longarts benoemd die moet beoordelen in hoeverre de klachten met het meeroken te maken hebben. De longarts rapporteert dat die kans tussen 80 tot 100 procent ligt. De deskundige maakt de kanttekening dat de kans dat de secretaresse  ook in een ander situatie gezondheidsproblemen zou hebben gekregen even groot moet worden geacht.

De rechter kent op basis van de rapportage de helft van de geclaimde schade toe. Deze uitspraak opent de weg voor claims van personen die ziek zijn geworden van meeroken op de werkplek.

Gerechtshof Arnhem Uitspraak 26 september 2006; JAR 2007/30

 

 
HomeVoorwaardenDisclaimerPrivacySitemap