Home arrow Wet en regelgeving arrow ZW & WaZo arrow Bevallingsdatum melden hoeft niet meer
Bevallingsdatum melden hoeft niet meer

Koppeling gegevensbestanden zorgt voor lastenverlichting. UWV raadpleegt Gemeentelijke Basisadministraties voor de benodigde informatie.

 

Volgens de Wet Arbeid en Zorg (WAZO) heeft een zwangere werkneemster recht op 16 weken uitkering en verlof in de periode rond de bevalling. In het verleden moesten de werkgever of de werkneemster de uiteindelijke bevallingsdatum aan UWV doorgeven, bijvoorbeeld door een geboortekaartje te sturen. Dat hoeft niet meer. UWV haalt deze informatie rechtstreeks uit de Gemeentelijke Basisadministraties.


Uitkeringsduur
Het zwangerschapsverlof en de zwangerschapsuitkering beginnen 4 tot 6 weken voor de dag na de uitgerekende datum. De werkneemster bepaalt zelf wanneer zij binnen die periode stopt met werken. Na de bevalling heeft ze in ieder geval recht op 10 weken verlof en uitkering. Dankzij de koppeling tussen gegevensbestanden hoeven werkgever en werkneemster niet meer zelf de bevallingsdatum te melden. UWV bepaalt aan de hand van informatie uit de Gemeentelijke Basisadministratie hoe lang de uitkering nog duurt.

 

Bron: UWV >> 

 
 
HomeVoorwaardenDisclaimerPrivacySitemap