Home arrow Wet en regelgeving arrow ZW & WaZo arrow WaZo verlof aangepast bij te vroeg geboren kinderen
WaZo verlof aangepast bij te vroeg geboren kinderen

Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat het zwangerschaps- en bevallingsverlof aanpassen zodat moeders van wie de baby niet direct na de geboorte naar huis kan, toch voldoende bevallingsverlof hebben om thuis voor het kind te zorgen. Het gaat om moeders met te vroeg geboren baby’s of baby’s die na de geboorte een tijd in het ziekenhuis moeten blijven.

Dit schrijft de minister aan de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC) die de minister aandacht heeft gevraagd voor ouders in deze situatie. Zwangere vrouwelijke werknemers kunnen in de huidige situatie vier tot zes weken voor de uitgerekende datum stoppen met werken (zwangerschapsverlof). Zij hebben daarna tien tot twaalf weken bevallingsverlof. Sinds juni dit jaar geldt deze regeling ook voor zelfstandigen. Het bevallingsverlof duurt minimaal tien weken voor het lichamelijke herstel van de bevalling en verzorging van het pasgeboren kind.

Nu kunnen vrouwen met een couveusekind vaak niet tien weken thuis voor hun baby zorgen; het kind verblijft een deel van de tijd immers in het ziekenhuis. Donner vindt het uit oogpunt van de bescherming van de gezondheid van moeder en kind belangrijk om de regeling in de Wet arbeid en zorg zo aan te passen, dat ook in deze gevallen de moeder voldoende bevallingsverlof heeft om thuis voor het kind te zorgen.

De vereniging vindt dat het huidige systeem van zwangerschap- en bevallingsverlof te weinig rekening houdt met vroeggeborenen en kinderen met medische complicaties. Donner vindt dat het systeem over het algemeen goed werkt, maar niet altijd toereikend is als het kind te vroeg wordt geboren. De huidige regeling kan ook een probleem zijn als het kind op tijd is geboren, maar nog een langere periode in het ziekenhuis moet blijven.

09 september 2008 Nr. 08/94  

 
HomeVoorwaardenDisclaimerPrivacySitemap