Home arrow Wet en regelgeving arrow Jurisprudentie arrow Sociale zekerheid arrow Sociale zekerheidszaken mogen niet langer dan 4 jaar duren
Sociale zekerheidszaken mogen niet langer dan 4 jaar duren

De Centrale Raad van Beroep heeft vastgesteld dat in sociale zekerheidszaken de procedure als geheel, uitzonderingen daargelaten, niet langer dan vier jaar mag duren: een half jaar voor het bezwaar, anderhalf jaar voor het beroep en twee jaar voor het hoger beroep. Ook heeft de raad een vaste schadevergoeding vastgesteld.
 

Is de behandelingsduur in een of meer van deze instanties langer geweest, terwijl daar geen goede reden voor bestaat, en heeft de totale procedure langer dan vier jaar geduurd, dan is de redelijke termijn in de procedure als geheel overschreden en wordt een schadevergoeding toegekend.

De hoogte van de schadevergoeding is vastgesteld op € 500,- voor elk half jaar of deel daarvan dat de redelijke termijn is overschreden.

Drie instanties:  In een uitspraak van 26 januari 2009 heeft de Centrale Raad van Beroep deze standaard vastgesteld voor de vaststelling van de schadevergoeding bij overschrijding in bestuursrechtelijke procedures van de redelijke termijn. In de meeste bestuursrechtelijke procedures zijn er drie instanties mogelijk: bezwaar (bij het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen waarmee een belanghebbende het niet eens is), beroep bij de rechtbank en hoger beroep (in dit geval bij de Centrale Raad van Beroep).

Twee jaar en een maand overschrijding:  In de zaak waar deze uitspraak over gaat, was de redelijke termijn in de procedure als geheel overschreden met twee jaar en een maand. De Centrale Raad van Beroep heeft daarom aan de betrokkene € 2.500,- toegekend.

Bijlagen:

[ Bron: Centrale Raad van Beroep ]  
 
HomeVoorwaardenDisclaimerPrivacySitemap