Home arrow Wet en regelgeving arrow WIA arrow Veranderingen in de WIA per 1 mei 2009
Veranderingen in de WIA per 1 mei 2009

Heeft uw bedrijf werknemers met een WIA-uitkering?  Lees hier over de veranderingen per 1 mei 2009. 

Een digitale WIA-aanvraag is mogelijk vanaf 1 mei 2009. Verder kunnen werknemers een aantal andere zaken direct  - online-  regelen op uwv.nl zoals wijzigingen doorgeven en  een toeslag aanvragen.   De formulieren zijn ook aan te vragen via UWV Telefoon Werkgevers, 0900 – 92 95.

Werknemers kunnen deze aanvragen via UWV Telefoon Werknemers, 0900-92 94. 

Minder formulieren:  vanaf 1 mei vervallen de volgende formulieren: 

Loonuitvraagformulier (LUF): De loongegevens zijn al bij het UWV bekend. Wel kan het UWV vragen ontbrekende gegevens op te sturen.  

Aanvraag WIA-uitkering met verkorte wachttijd: In plaats daarvan gebruikt de werknemer het formulier Aanvraag WIA-uitkering. De werknemer kan dit formulier invullen en versturen via uwv.nl.  

Melden verslechterde gezondheid: In plaats daarvan gebruikt de werknemer het formulier Wijzigingen doorgeven. De werknemer kan dit formulier invullen en versturen via uwv.nl. Bewijsstukken zoals loonstrookjes of bankafschriften hoeven niet langer te worden meegestuurd.  

UWV WERKbedrijf begeleidt re-integratie:  Vanaf 1 mei neemt UWV WERKbedrijf de WIA re-integratietrajecten over van UWV. Klanten die gaan re-integreren, worden begeleid door een werkcoach op één van de vestigingen van het WERKbedrijf. De contacten vinden plaats op een vestiging in de buurt van de klant. Adressen en telefoonnummers staan op werk.nl.

Is een klant op dit moment al bezig met zijn re-integratie? Dan krijgt hij een persoonlijke brief zodra bekend is wie zijn werkcoach wordt. 

Nieuwe locatie (her)beoordeling:  voor sommige klanten verandert ook de locatie van de (her)beoordeling. In de oproepbrief voor de (her)beoordeling staat het juiste adres van de vestiging. 

DigiD:   Om de formulieren op uwv.nl in te vullen heeft de werknemer DigiD nodig. Dit is de persoonlijke inlogcode om zaken te regelen met de overheid. De inlogcode kan worden aangevraagd op www.digid.nl.  DigiD stuurt meestal binnen vijf dagen de inlogcode op. 

Een centrale postbus vanaf 1 mei 2009  voor alle WIA zaken: UWV  Postbus 69254 1060 CH Amsterdam

Bron: UWV

 
HomeVoorwaardenDisclaimerPrivacySitemap