Home arrow Wet en regelgeving arrow Jurisprudentie arrow Sociale zekerheid arrow Van 35 min, naar WGA naar IVA in 3 maanden
Van 35 min, naar WGA naar IVA in 3 maanden

Algemeen

Er is sprake bij toekenning van een 80/100 WGA uitkering en een IVA uitkering sprake van volledige arbeidsongeschiktheid. Het verschil tussen WGA en IVA zit ‘m in de duurzaamheid van de arbeidsongeschiktheid.

Bij een WGA toekenning geldt dat herstel nog wordt verwacht. Bij duurzame arbeidsongeschiktheid geldt dat verbetering van de belastbaarheid is uitgesloten. Dat verschil blijkt soms slechts een dun lijntje te zijn. Voor werkgevers kan een WGA toekenning in plaats van een IVA toekenning slecht uitpakken. Want WGA uitkeringen komen gedurende maximaal 10 jaar voor rekening van werkgever.

Het maakt daarbij niet uit of uw organisatie bij het UWV of bij een particuliere verzekeraar is aangesloten. Het gaat hier om grote financiële belangen.

Dit geldt niet voor een IVA uitkering. De kosten voor de IVA worden omgeslagen over alle werkgevers. Gelet op het geringe aantal IVA uitkeringen kunnen we stellen dat het UWV bij twijfel over duurzaamheid en herstelkansen een keuze lijkt te maken voor WGA toekenning. Inhoudelijk bezwaar maken bij een 80/100% WGA toekenning kan zeer lonend zijn.  

Praktijkvoorbeeld WGA 80/100%: 

Een 58 jarige verzorgende dient na twee jaar ziekte een WIA aanvraag in. In eerste instantie beoordeelt UWV haar WIA aanvraag als minder dan 35% arbeidsongeschikt. Na bezwaar van de werkneemster besluit UWV alsnog dat er sprake is van volledige arbeidsongeschikt-heid maar niet van duurzame arbeidsongeschiktheid. Daarmee lag het probleem, met name financieel, op het bord bij de werkgever. Deze part time werkende verzorgende raakt op 58 jarige leeftijd volledig in de WGA. In dit geval gaat het over een uitkeringsperiode van 7 jaar (58 + 7 = 65 jaar) die ten laste komt van werkgever. Dat gaat om grote financiële risico's. In dit geval zo'n € 60.000.-.   

In beroep

In opdracht van de werkgever tekende L&M beroep aan bij de rechtbank. In het beroepschrift  wezen wij o.a. op de visie van de UWV bezwaararbeidsdeskundige en de behandelende specialist. Deze waren, in tegenstelling tot de bezwaararts van UWV, van mening dat de verminderde belastbaarheid wel duurzaam was. Een kwestie van slecht of selectief lezen door de bezwaararts of  wel onzorgvuldigheid handelen met grote financiële gevolgen. Het UWV wijzigde, nog voordat de rechtbank uitspraak kon doen, de WGA toekenning in een IVA-toekenning. De IVA-toekenning scheelt de werkgever zo'n € 60.000 aan extra premielasten WGA over een periode van zeven jaar.   

De moeite waard 

Het kan de moeite waard zijn om te laten beoordelen of een volledige WGA toekenning feitelijk niet een IVA uitkering zou moeten zijn. Wat hiervoor nodig is vaak niet meer dan een machtiging van de opdrachtgever om namens werkgever bezwaar of beroep aan te tekenen. Op basis van het door UWV of de rechtbank verstrekte dossier beoordelen wij de kansen op een succesvolle procedure en wat hiervoor de gronden kunnen zijn.  

Twijfelt u over de juistheid van WIA beslissingen of wilt u meer weten over onze mogelijkheden neem dan contact met ons op via  Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken   of 023-5474457.  

Denk wel aan termijnen waar binnen bezwaar of beroep kan worden aangetekend. De termijnen vindt u in de beschikking.  

 
HomeVoorwaardenDisclaimerPrivacySitemap