Home arrow Wet en regelgeving arrow Overige arrow Arbeidstherapie of niet?
Arbeidstherapie of niet?

Volgens de STECR werkwijzer arbeidstherapie is arbeidstherapie een - niet vrijblijvende - kortdurende activiteit, niet langer dan vier weken, als onderdeel van de re-integratie met als doel om duidelijkheid te krijgen over de belastbaarheid van de arbeidsongeschikte werknemer om te komen tot (uitbreiding van) werkhervatting.

Arbeidstherapie is geen werkhervatting en toepassing ervan moet eerder uitzondering zijn dan regel. De werknemer ontvangt zijn loon op basis van zijn arbeidsongeschiktheid. Arbeidstherapie moet altijd onderdeel uitmaken van het terugkeerplan.  

Enkele voorbeelden uit de praktijk van arbeidstherapie met daarop een korte toelichting of het voorbeeld past in de nieuwe visie omtrent arbeidstherapie.

1.

Een assistente heeft een fikse hernia en zij wacht op een operatie. Elke maandag komt zij even langs om een kopje koffie te drinken en om contact te onderhouden met haar collega’s. Arbeidstherapie of niet?

Dit is geen arbeidstherapie, omdat er géén onduidelijkheid bestaat over de belastbaarheid.  Koffiedrinken is bovenden geen eerste stap om te komen tot werkhervatting. De assistente is nog steeds volledig arbeidsongeschikt.

2.

Een overspannen jurist komt dagelijks een uur naar kantoor om haar mail te lezen en te beantwoorden. Over een week gaat zij ook weer enkele dossiers bestuderen en behandelen. Arbeidstherapie of niet?

Dit is geen arbeidstherapie. Er bestaat immers geen onduidelijkheid over het feit of ze wel of niet in staat is haar mail te lezen en te beantwoorden. Daarom is hier sprake van gedeeltelijke arbeidsgeschiktheid.

3.

Een bouwvakker heeft lage rugklachten. De belastbaarheid is moeilijk in te schatten. Gestart wordt met het op drie dagen gedurende 2 x 1 uur uitproberen van het tillen van te benoemen voorwerpen op de werkplek. Nadat dit succesvol is verlopen vlgtv werkhervatting in eigen werk. Arbeidstherapie of niet?

De inzet van op drie dagen 2 x 1 uur uitproberen is op basis van arbeidstherapie.

Voor meer voorbeelden of extra toelichting gaat u naar.   www.stecr.nl

 
HomeVoorwaardenDisclaimerPrivacySitemap