Home arrow Wet en regelgeving arrow ZW & WaZo arrow Uw werknemer met een WAO- of WIA-uitkering wordt (opnieuw) ziek
Uw werknemer met een WAO- of WIA-uitkering wordt (opnieuw) ziek

Een werkgever die een werknemer in dienst heeft met een WAO- of WGA-uitkering die zich opnieuw ziekmeldt, heeft de verplichting om deze werknemer  re-integreren en tevens zijn loon door te betalen.  In sommige gevallen kan deze werknemer een ziektewetuitkering krijgen of mogelijk kan zijn WAO- of WGA- uitkering worden verhoogd. Dat kan gunstig zijn doordat de kosten van het ziekteverzuim van de werknemer voor de werkgever een stuk lager uitvallen. De ziektewetuitkering kan werkgever verreken met het loon van de werknemer.  In de volgende situaties kan de werknemer een ziektewetuitkering krijgen:

·         Werknemer kreeg zijn WGA-uitkering voor het eerst bij zijn huidige werkgever en hij is daarna bij het bedrijf deels gere-integreerd en in dienst gebleven.  Als hij opnieuw ziek wordt binnen 5 jaar nadat zijn WGA-uitkering inging, heeft hij recht op een ziektewetuitkering.

·         De werknemer had een WAO- of WIA-uitkering toen hij in dienst kwam bij zijn nieuwe werkgever en hij is nog niet langer dan 5 jaar in dienst.  Hij heeft dan de zogeheten no-riskpolis.  Wanneer de werknemer een ziektewetuitkering kan krijgen dan moet werkgever hem wel binnen 4 dagen ziekmelden bij UWV. Wanneer dit later gebeurt dan ontvangt de werkgever de ziektewetuitkering ook later.  

Kan werkgever een no-riskpolis verlengen?

De no-riskpolis geldt voor de eerste 5 jaar van het dienstverband. Deze periode kan alleen verlengd worden als de werknemer bij het begin van het dienstverband een ziekte had met een grote kans op blijvende uitval, bijvoorbeeld multiple sclerose. Is de werknemer na 5 jaar nog in dienst? Dan beoordeelt de verzekeringsarts of de no-riskpolis kan worden verlengd.  

Eventuele (verhoging van de) WAO- of WGA-uitkering

Krijgt de zieke werknemer een WAO-uitkering? Dan kan UWV de WAO-uitkering van de werknemer soms verhogen. Kreeg de werknemer vroeger een WAO-uitkering maar nu niet meer? Als het korter dan 5 jaar geleden is, dan kan hij misschien zijn WAO-uitkering terugkrijgen. De werkgever kan zijn werknemer vragen hierover contact met UWV op te nemen.
­
Als werknemer een WGA uitkering heeft en bij ziekte ook recht op de no-riskpolis dan is het vaak verstandig om niet te kiezen voor ophoging van de WGA-uitkering omdat ophoging hiervan voor rekening komt van de werkgever (hogere  gedifferentieerde premie) of als de werkgever eigen- risicodrager WGA is voor rekening van zijn (WGA)verzekeraar die deze kosten op termijn zal door berekenen aan de werkgever.

 

 
HomeVoorwaardenDisclaimerPrivacySitemap