Home arrow Wet en regelgeving arrow Jurisprudentie arrow Sociale zekerheid arrow Psychische klachten t.g.v. zwangerschap niet aangetoond
Psychische klachten t.g.v. zwangerschap niet aangetoond

De wil om  te winnen bij beroepsprocedures is bij sommige ondernemers behoorlijk groot. Het is daarbij wel van belang dat aangevoerde argumenten worden onderbouwd, zo niet ………………  

Horecamedewerkster Janny wordt op15 mei bij UWV ziekgemeld met zwangerschapsklachten. UWV betaalt vanaf 28 augustus wel een WAZO uitkering maar weigert om per 15 mei 2006 ZW-uitkering toe te kennen omdat het verzuim niet geldt als ten gevolge van zwangerschap. De rechtbank bepaalde vervolgens dat UWV terecht ziekengeld weigerde vanaf 15 mei 2006.

Werkgever ging in hoger beroep en gaf toen aan dat Janny al medisch beperkt was toen zij ongepland zwanger werd. Dat leverde emotioneel zeer beladen vragen op ten aanzien van de voortzetting van de zwangerschap. Hierdoor raakte Janny overbelast waardoor zij volledig uitviel. De psychische klachten, die aanleiding vormden voor de ziekmelding, zijn onderbelicht gebleven bij het medisch onderzoek. Er is volgens werkgever sprake van een onzorgvuldig medisch onderzoek.

De Centrale Raad stelt:

Uit de rapportage van de UWV bezwaarverzekeringsarts blijkt dat Janny haar werk niet kon verrichten wegens nek- en schouderklachten, het gevolg van een motorongeluk in september 2005. Zij ondervond daar erg veel last van en ontwikkelde houdingsafwijkingen. De revalidatie vanaf april 2006, die werd betaald door werkgever duurde ononderbroken tot aanvang van de WAZO-periode en werd in januari 2007 succesvol afgerond. De klachten aan de nek en schouder waren heftig, leidden tot een verkrampte houding en verhinderden Janny haar werk te verrichten. Voor het bestaan van psychische klachten als gevolg van de zwangerschap rond de datum van de ziekmelding heeft de Raad in de gedingstukken geen aanknopingspunten kunnen vinden.

Erger nog, tot 7 maart 2008 is door werkgever op geen enkele wijze melding gedaan van psychische klachten als gevolg van de zwangerschap. Janny zelf heeft ook op geen enkele wijze melding gemaakt van psychische problematiek en heeft daarvoor ook geen hulp gezocht.

Ook in het intakeverslag van het revalidatiecentrum van mei 2006 worden psychische klachten niet genoemd. De bezwaar- verzekeringsarts heeft daarom naar het oordeel van de Raad terecht aangegeven dat Janny haar werk niet kon verrichten als gevolg van nek- en schouderklachten en niet als gevolg van de zwangerschap.  

Tot slot stelt de Raad dat het bestaan van psychische klachten als gevolg van zwangerschap rond de datum ziek melding ook nu in hoger beroep op geen enkele wijze medisch wordt onderbouwd. Van onzorgvuldig onderzoek is naar het oordeel van de Raad dan ook geen sprake.  De conclusie is daarom dat UWV terecht geweigerd heeft om Janny vanaf 15 mei 2006 een ZW-uitkering toe te kennen.

LJN: BM7233, Rechtspraak.nl Centrale Raad van Beroep  © L&M sociale zekerheid

 
HomeVoorwaardenDisclaimerPrivacySitemap