Home arrow Wet en regelgeving arrow Jurisprudentie arrow Niet opgehaalde aangetekende brief is risico van geadresseerde
Niet opgehaalde aangetekende brief is risico van geadresseerde

Als een tevergeefs aangeboden aangetekende brief niet op het postkantoor wordt opgehaald, dan komt dit voor rekening van de geadresseerde.

Het gerechtshof te Leeuwarden bepaalde laatst dat het vermoeden dat een aangetekende brief is aangeboden nog niet betekent dat de brief ook daadwerkelijk door TNT Post is aangeboden. De aangetekend verzonden brief leverde op die wijze geen bewijs op. De Hoge Raad heeft zich nu ook uitgesproken over de waarde van een aangetekende brief en die kijkt er toch wat anders tegenaan.

'Brief is niet aangeboden'
Het ging in deze zaak om een geldvordering. Om in het gelijk gesteld te worden, moest de eiser in dit verhaal bewijzen dat ze een specifieke brief aangetekend en naar het juiste adres had verzonden. Bovendien moest ze aannemelijk maken dat de brief tijdig en correct aan de geadresseerde was aangeboden. Volgens de rechtbank had de vrouw weliswaar bewezen dat de brief aangetekend en naar het juiste adres was verzonden, maar ze had niet aannemelijk gemaakt dat de brief tijdig en correct was aangeboden.

Hoe werkt het in theorie?
Een tot een bepaalde persoon gerichte verklaring moet, om haar werking te hebben, die persoon hebben bereikt. Dit staat bekend als de ontvangsttheorie. Het is niet nodig dat de ontvanger daadwerkelijk van de verklaring kennis heeft genomen. Een verklaring die de geadresseerde niet of niet tijdig bereikt, heeft juridisch geen werking. Op deze regel is er een uitzondering. Onder omstandigheden kan dit niet of niet tijdig bereiken voor risico van de ontvanger komen. De verklaring verkrijgt dan toch haar werking.
Als de geadresseerde betwist dat hij de verklaring heeft ontvangen, dan is het aan de afzender om te bewijzen dat hij de brief aangetekend en naar het juiste adres heeft verzonden. Bovendien dient hij aannemelijk te maken dat de brief (tijdig) aan de geadresseerde is aangeboden.

Voor risico van geadresseerde
De Hoge Raad heeft nu bevestigd dat als een aangetekende brief niet wordt opgehaald nadat die (aantoonbaar) is aangeboden, de in de aangetekende brief opgenomen verklaring toch gewoon werking heeft. Het komt namelijk voor rekening komt van de geadresseerde dat deze de tevergeefs aangeboden brief niet op het postkantoor heeft opgehaald.
 

auteur: jurofoon      www.jurofoon.nl   

Bron: Hoge Raad, 9 juli 2010, LJN BM5704  25 oktober 2010

 
HomeVoorwaardenDisclaimerPrivacySitemap