Home arrow Wet en regelgeving arrow Jurisprudentie arrow Arbeidsrecht arrow Bestaande klachten melden bij indiensttreding?
Bestaande klachten melden bij indiensttreding?

Is een werknemer die bij een nieuwe werkgever in dienst gaat treden verplicht tijdens sollicitatie aan te geven dat er sprake is van bepaalde klachten? Veel werkgevers zullen hopen van wel maar hoe werkt de praktijk? 

Coby, een rayonmanager haar klachten niet en als er kort na indiensttreding sprake is van een schouderoperatie en ook duidelijk wordt dat deze klachten al aanwezig waren voor indiensttreding dan start de boze werkgever een ontbindingsprocedure.

Takenpakket

De rayonmanager bezoekt per auto de klanten in haar rayon. Soortgelijk werk heeft Coby zonder uitvalproblemen verricht bij haar vorige werkgever. Wel had Coby al twee jaar last van schouderklachten en was zij daarvoor onder behandeling bij een fysiotherapeut en een orthopeed. Direct na afloop van de proeftijd meldt Coby zich door schouderklachten arbeidsongeschikt en korte tijd later moet ze worden geopereerd.

Volgens de bedrijfsarts zal Coby waarschijnlijk binnen 3 weken weer hersteld zijnDe gang van zaken schoot werkgever in het verkeerde keelgat en hij verzoekt daarom om ontbinding van de arbeidsovereenkomst omdat Coby, naar zijn inzicht, de schouderklachten tijdens de sollicitatie bekend had moeten maken. Werkgever stelt de vertrouwenskwestie als grondslag voor het ontbindingsverzoek.

Kantonrechter

De kantonrechter gaat hierin niet mee en wijst het ontbindingsverzoek af.  Een  sollicitant heeft slechts de plicht heeft om gezondheidsklachten te melden als hij van tevoren weet dat deze klachten hem ongeschikt maken voor de (nieuwe) functie. In dit geval is dat niet aan de orde en Coby heeft eerder een soortgelijke functie zonder problemen verricht. De eerdere behandelingen waren bedoeld om klachten te verminderen. Van een operatie was eerder geen moment sprake. 

Er was wel begrip voor de teleurstelling van werkgever maar de rechter is duidelijk dat die teleurstelling moet worden opgelost door zaken uit te praten. Het voorgevallene is in de ogen van de kantonrechter  geen aanleiding om de arbeidsovereenkomst per direct te ontbinden en het verzoek wordt afgewezen.

Kantonrechter Middelburg oktober 2010    © L&M sociale zekerheid

 
HomeVoorwaardenDisclaimerPrivacySitemap