Home arrow Wet en regelgeving arrow Jurisprudentie arrow Sociale zekerheid arrow Sluiproute naar WIA beoordeling ongedaan gemaakt
Sluiproute naar WIA beoordeling ongedaan gemaakt

De rechter heeft een streep getrokken door de sluiproute waarmee gezonde werknemers toch de WIA beoordeling kunnen bereiken. Sommige werkgevers zien er voordeel in om hun medewerkers met een langdurige ziekteperiode achter de rug, na hun herstel voor een paar procenten dat kan variëren van 1% tot 10% ziek te houden. Dit ondanks dat zij weer volledig werken in eigen werk.

Met zo’n constructie loopt de wachttijd voor de WIA door. CNV Vakmensen heeft dat nu met succes bij de rechter aangevochten en een formele hersteldverklaring afgedwongen. Men verwijt vooral bedrijfsartsen dat men aan dergelijke constructies meewerkt.

Het gaat er in dit soort gevallen niet om dat er WIA-uitkering wordt verstrekt, dat gaat niet lukken, omdat deze werknemers standaard minder dan 35 % arbeidsongeschikt zijn. Het doel is om het risico te vermijden en bij nieuwe uitval niet opnieuw twee jaar lang loon moeten door betalen. 

Dit is overigens niet de eerste uitspraak waarmee de rechters duidelijk maken dat dit geen begaanbare weg is. In ons artikel ‘werkgever betaalt via truc minder loon tijdens ziekte’ besteden wij eerder aandacht aan deze constructie.

Klik hier voor het artikel.

auteur: Christine Moné  L&M sociale zekerheid

 

 
HomeVoorwaardenDisclaimerPrivacySitemap