Home arrow Wet en regelgeving arrow Jurisprudentie arrow Arbeidsrecht arrow Winnen maar toch verliezen!
Winnen maar toch verliezen!

Soms is het onvermijdelijk en moet een werknemer naar een advocaat stappen, bijvoorbeeld na ontslag op staande voet.  Dit levert niet altijd op wat je er van verwacht! De zaak winnen maar uiteindelijk toch verliezen. Ook de fiscale aftrekmogelijkheden zijn niet meer wat het geweest is, dat was de harde les voor Harrie Jansen.

Harrie werd in 2006 op staande voet ontslagen. Harrie vocht het ontslag aan via een kort geding. Dit gebeurde met succes want de rechter draaide het ontslag op staande voet terug. Harrie werd bijgestaan door een arbeidsrecht-advocaat.

                                             

Als gevolg hiervan kreeg Harrie in 2006 van werkgever een bedrag van € 7.155 aan (achterstallig) loon uitbetaald.  Verder ontving Harrie een WW uitkering van UWV. De advocaatkosten in totaal € 24.966 kwamen voor rekening van Harrie.

 

Harrie heeft, gelet op de kosten, geen bodemprocedure gevoerd. Hij voerde de advocaatkosten wel in zijn aangifte inkomstenbelasting 2006 op als aftrekbare kosten. De Inspecteur accepteerde dit niet en weer ging Harrie de strijd aan.

 

De belastingrechter in Arnhem vond dat de Inspecteur juist had gehandeld door de advocaatkosten niet in aftrek toe te laten. De Wet IB 2001 biedt simpel gesteld geen mogelijkheid tot aftrek van beroepskosten behoudens de reisaftrek.

In hoger beroep bij het Gerechtshof herhaalde Harrie zijn stelling.

Harrie trachtte zijn belang nog te keren door ook aan te voeren dat hij door UWV, zijn advocaat en medewerkers van de Belastingtelefoon terzake de aftrekbaarheid van de advocaatkosten op het verkeerde been is gezet.

 

De Belastingrechter is echter van mening dat de Inspecteur niet gebonden is aan mogelijk door een advocaat dan wel door UWV gedane uitlatingen. Verder stelt de rechter dat Harrie niet overtuigend heeft kunnen aantonen dat door medewerkers van de Belastingtelefoon uitspraken of toezeggingen zijn gedaan aan Harrie. Ook het Hoger beroep van Harrie werd ongegrond verklaard.

 

Bron: LJN: BR1285  Gerechtshof Arnhem 

Auteur: Christine Moné    L&M sociale zekerheid

 
HomeVoorwaardenDisclaimerPrivacySitemap