Home arrow Wet en regelgeving arrow Overige arrow Bedrijfsartsen worden onder druk gezet
Bedrijfsartsen worden onder druk gezet

Onder druk van hun opdrachtgevers verstrekt 10% van de bedrijfsartsen wel eens medische gegevens zo  blijkt uit onderzoek door ASTRI in opdracht van het ministerie van SoZaWe.

Bij arbeidsconflicten wordt 20% van de bedrijfsartsen door werkgever geregeld in een situatie gebracht waarin ze niet meer onafhankelijk kunnen handelen. Werkgevers voeren dan druk uit om de werknemers versneld arbeidsgeschikt te verklaren.

58% van de bedrijfsartsen vindt casemanagers werknemers met gezondheidsklachten te lang weghouden bij de bedrijfsarts waardoor de bedrijfsarts de preventieve adviesfunctie verliest.

De  bedrijfsarts die werkt bij een arbodienst ervaart dubbele druk.  Arbodiensten zijn bang de werkgever als opdrachtgever kwijt te raken. Werkgevers dreigen met het opzeggen van het contract. 22% van de bedrijfsartsen meent niet meer adequaat te kunnen functioneren.

Ook werknemers kunnen het onafhankelijk functioneren van de bedrijfsarts frustreren. In bijna één op de tien gevallen lijkt daar sprake van. Vooral bij conflicten op de werkvloer wordt de bedrijfsarts gezien als verlengstuk van de werkgever en wordt medewerking aan een voorgesteld plan van aanpak geweigerd.

Klik hier voor het volledige ASTRI rapport

 
HomeVoorwaardenDisclaimerPrivacySitemap